Szybka podróż w tubie
15 lipca 2013, 09:59Elon Musk, założyciel firm SpaceX i Tesla, pracuje nad kolejnym pomysłem dotyczącym transportu. Tym razem chodzi o system nazwany roboczo Hyperloop. Ma on umożliwiać podróże z prędkością około 6500 kilometrów na godzinę
Cholina wspomaga pamięć i uwagę
12 lipca 2013, 11:01Badania na szczurach pokazały, że spożywanie choliny, która występuje m.in. w jajach, soi i zarodkach pszennych, poprawia pamięć długotrwałą i zdolność utrzymywania uwagi.
Naładowane owady odkształcają nici pajęczyny
5 lipca 2013, 10:38Ładunki elektrostatyczne, które gromadzą się na lecącej pszczole w wyniku tarcia skrzydeł o powietrze, przyciągają nie tylko ziarna pyłku, ale i pajęczą nić, co zwiększa prawdopodobieństwo schwytania w sieć.
Koniec AltaVisty
3 lipca 2013, 09:55W świecie zdominowanym przez Google'a niewiele osób słyszało o bardzo popularnej niegdyś wyszukiwarce AltaVista. Ci, którzy ją pamiętają, z pewnością sądzili, że wiele lat temu zniknęła z sieci. Tymczasem AltaVista wciąż istnieje, chociaż mamy ostatnią szansę, by z niej skorzystać
Analiza umysłów morderców
1 lipca 2013, 11:48Umysły morderców, którzy zabijają impulsywnie i z premedytacją różnią się zarówno pod względem psychologicznym, jak i intelektualnym.
Podgrzewa i zachęca do tarła
27 czerwca 2013, 11:40Amerykańscy biolodzy odkryli, że twór z tkanki tłuszczowej samców minogów morskich (Petromyzon marinus) nasila w obecności jajeczkującej samicy produkcję ciepła. Pas znajduje się przed przednią płetwą grzbietową.
Archeologia mózgowa
27 czerwca 2013, 09:23Naukowcy z Instytutu Nauki Weizmanna odkryli, że spontaniczne fale aktywności neuronów w mózgu noszą ślady wcześniejszych doświadczeń przez co najmniej dobę od zdarzenia.
Ołów powoduje straty w gospodarce
26 czerwca 2013, 17:56Zanieczyszczenie środowiska może przyczyniać się do spowolnionego rozwoju olbrzymich regionów Ziemi. Zdaniem naukowców z New York University kraje rozwijające się tracą rocznie 992 miliardy dolarów wskutek samej tylko ekspozycji dzieci na zanieczyszczenie ołowiem.
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).
Miało być bezpieczniej, a nie jest
13 czerwca 2013, 10:16Samochodowe zestawy głośnomówiące, coraz popularniejsze systemy pozwalające kierowcy np. dyktować SMS-a, są reklamowane jako rozwiązania zwiększające bezpieczeństwo na drogach. Prawda jest jednak inna