Szybka podróż w tubie

15 lipca 2013, 09:59

Elon Musk, założyciel firm SpaceX i Tesla, pracuje nad kolejnym pomysłem dotyczącym transportu. Tym razem chodzi o system nazwany roboczo Hyperloop. Ma on umożliwiać podróże z prędkością około 6500 kilometrów na godzinę



Cholina wspomaga pamięć i uwagę

12 lipca 2013, 11:01

Badania na szczurach pokazały, że spożywanie choliny, która występuje m.in. w jajach, soi i zarodkach pszennych, poprawia pamięć długotrwałą i zdolność utrzymywania uwagi.


Naładowane owady odkształcają nici pajęczyny

5 lipca 2013, 10:38

Ładunki elektrostatyczne, które gromadzą się na lecącej pszczole w wyniku tarcia skrzydeł o powietrze, przyciągają nie tylko ziarna pyłku, ale i pajęczą nić, co zwiększa prawdopodobieństwo schwytania w sieć.


Koniec AltaVisty

3 lipca 2013, 09:55

W świecie zdominowanym przez Google'a niewiele osób słyszało o bardzo popularnej niegdyś wyszukiwarce AltaVista. Ci, którzy ją pamiętają, z pewnością sądzili, że wiele lat temu zniknęła z sieci. Tymczasem AltaVista wciąż istnieje, chociaż mamy ostatnią szansę, by z niej skorzystać


Analiza umysłów morderców

1 lipca 2013, 11:48

Umysły morderców, którzy zabijają impulsywnie i z premedytacją różnią się zarówno pod względem psychologicznym, jak i intelektualnym.


Podgrzewa i zachęca do tarła

27 czerwca 2013, 11:40

Amerykańscy biolodzy odkryli, że twór z tkanki tłuszczowej samców minogów morskich (Petromyzon marinus) nasila w obecności jajeczkującej samicy produkcję ciepła. Pas znajduje się przed przednią płetwą grzbietową.


Archeologia mózgowa

27 czerwca 2013, 09:23

Naukowcy z Instytutu Nauki Weizmanna odkryli, że spontaniczne fale aktywności neuronów w mózgu noszą ślady wcześniejszych doświadczeń przez co najmniej dobę od zdarzenia.


Sztabki ołowiu

Ołów powoduje straty w gospodarce

26 czerwca 2013, 17:56

Zanieczyszczenie środowiska może przyczyniać się do spowolnionego rozwoju olbrzymich regionów Ziemi. Zdaniem naukowców z New York University kraje rozwijające się tracą rocznie 992 miliardy dolarów wskutek samej tylko ekspozycji dzieci na zanieczyszczenie ołowiem.


Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku

26 czerwca 2013, 11:08

Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).


Zderzenie czołowe

Miało być bezpieczniej, a nie jest

13 czerwca 2013, 10:16

Samochodowe zestawy głośnomówiące, coraz popularniejsze systemy pozwalające kierowcy np. dyktować SMS-a, są reklamowane jako rozwiązania zwiększające bezpieczeństwo na drogach. Prawda jest jednak inna


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy